Mire van szükségem, ha Bécsben szeretnék lakást bérelni?


Minimum 16 hónap időtartamra szóló bérlési kötelezettség

Elsősorban azoknak ajánljuk a bérlakás intézményét, akik hosszú távra terveznek az osztrák fővárosban maradni. Törvényileg szabályozott keretek között a minimum bérlési idő 16 hónap (1 év + 3 hónap felmondási idő), mivel a bérleti szerződés legkorábban az 1 év letelte utáni következő hónapban mondható fel. Az albérlet minimum 3, maximum 6 havi kaució letételével, az adóhivatali illeték valamint az esetleges ügyvédi költség egy részének egyidejű fizetési kötelezettségével is jár.

Fix munkahely

Fontos feltétel, hogy a bérlakás kereső bejelentett teljes munkaidős állással rendelkezzen Bécsben, amelyet az elmúlt 3 hónap bérpapírjainak benyújtásával is szükséges igazolnia. Általánosságban elmondható, hogy a nettó fizetésnek minimum kétszer, de inkább két és félszer nagyobbnak kell lennie, a bruttó bérleti díjnál, hogy a tulajdonos meggyőzödjön a leendő bérlő hosszú távú fizetőképességéről. A bruttó bérleti díj alatt a közös költséggel bővített bérleti díjat értjük, amely a fűtés, melegvíz és világítás költségét nem tartalmazza.

Diákok esetében a fizetőképesség bizonyítása kezes bevonásával hidalható át. Ebben az esetben a kezesnek szükséges bérpapírokat bemutatni.

Albérlet keresés munkakeresőknek

A még munkakeresőknek vagy frissen munkába lépőknek a fentiek tekintetében nehezebb dolga van az albérletkeresés terén. Ezekben az esetekben sem lehetetlen  bérlakáshoz jutni, amennyiben a lakáskereső hajlandó magasabb akár 6 havi kaució kifizetésére.

Összességében nézve az osztrák főváros albérleti szabályozása szigorú, ám pont ez az erős törvényi leszabályozottság teszi biztonságossá és kiszámíthatóvá, mind a bérlakás tulajdonosok mind a bérlők számára.

Milyen dokumentumok szükségesek a bérléshez?

 • Ausztriai lakcímbejelentő lap
 • Munkaszerződés
 • Kereseti igazolás
 • Utolsó három havi bérpapír
 • Személyazonosságot igazoló dokumentum: személyi igazolvány vagy jogosítvány vagy útlevél
 • Bankkártya

A bérlés menete a következőképpen működik a gyakorlatban:

Előzetesen telefonon egyeztetett időpont alapján mutatjuk meg az ingatlant az érdeklődőknek.

A lakásmegtekintés során teljes körű információval látjuk el az érdeklődőt a lakásról és egy esetleges bérléssel kapcsolatos további lépésekről. Nyomtatott formában átadjuk a következő dokumentumokat:

 • költségkimutatás a bérlés teljes költségéről
 • aktuális közös költség kivonat
 • alaprajz
 • energiatanúsítvány
 • bérleti előszerződés minta
 • személyes adatok megadására szolgáló nyomtatvány minta
 • lista a bérlés esetén szükséges dokumentumokról

A lakáslátogatás végén az érdeklődő egy az ún. Besichtigungsscheint, látogatási jegyzőkönyvet ír alá, amely arra szolgál, hogy igazolni tudjuk a tulajdonos felé, hogy távollétében kinek mutattuk meg a lakást és minden lényeges információt a lakással kapcsolatban átadtunk.

FONTOS! A látogatási jegy csak egy formalitás, amelynek aláírása nem kötelezi az érdeklődőt a lakás bérbevételére.

Ha megvan a megfelelő lakás

Amennyiben az érdeklődő úgy dönt, hogy bérbe veszi az ingatlant, időpontot egyeztetünk egy személyes találkozóra irodánkban, amelynek keretén belül lefénymásoljuk a bérlő dokumentumait (Lásd szükséges dokumentumok pont alatt) és aláírjuk a bérleti előszerződést (Mietanbot).

A bérlő jelölt átlal aláírt bérleti előszerződést a bérlő jelölt dokumentumaival együtt továbbítjuk a tulajdonosnak. A tulajdonosnak törvény szerint 14 napja van, hogy meghozza döntését. Tehát a bérleti előszerződés 14 napig érvényes.

Tulajdonosi jóváhagyást követő teendők

Amennyiben a tulajdonos elfogadja a jelöltet bérlőnek, ő is aláírja a bérleti előszerződést, amelyet továbbítunk a bérlőnek.

A bérleti előszerződés kölcsönös aláírása után időpontot egyeztetünk a felekkel a bérleti szerződés (Mietvertrag) aláírására és a lakás átadására. Az esetek többségében a szerződést ügyvéd készíti. A szerződés elkészítéséhez szükséges dokumentumokat irodánk emailben küldi el az ügyvédnek, másolatba téve a szerződő feleket (bérlő, tulajdonos):

Bérleti szerződéshez szükséges dokumentumok

 • aláírt látogatási jegyzőkönyv
 • kölcsönösen aláírt bérleti előszerződés
 • bérlő dokumentumai
 • fotók a lakásról
 • bérleti szerződéshez szükséges adatok (ingatlan mérete, felosztása, berendezése, havi bérleti díj összege és összetétele, bérleti viszony időtartama, kaució összege, tulajdonos számlaszáma stb.

Az ügyvéd a rendelkezésére állított adatok alapján elkészíti a bérlei szerződést, amelyet még a szerződés aláírása előtti napokban elektronikusan kiküldünk a szerződő feleknek átolvasásra.

Lakásbiztosítás

Amennyiben a bérlő nem rendelkezik lakásbiztosítással, irodánk megbízható biztosítási szakember ajánlásában is segítséget nyújt. Összekötjük a bérlőt a biztosítóval és egyben a biztosításhoz szükséges adatokat az ingatlanról elküldjük a biztosítónak.

Egyidejűleg felmerülő költségek

Az első havi bérleti díj, a kaució, az esetleges ügyvédi díj, és az adóhivatal felé fizetendő illeték utalásához szükséges bankszámlaszámokkal kiegészített költségkimutatást elektronikusan kiküldjük a bérlőnek.

FONTOS! A bérlőnek a bérleti szerődés aláírásáig át kell utalnia költségkimutatásban szereplő tételeket a költségkimutatásban megadott számlaszámokra, úgy hogy a pénz a szerződés aláírásáig be is érkezzen. Amennyiben a pénz nem érkezik meg időben, a bérleti szerződés aláírására és a lakás átadására nem kerül sor.

A bérleti szerződés aláírásakor átadjuk a bérlőnek a tulajdonos aláírásával ellátott lakcímbejelentési lapot (Meldezettelt) és egy listát a lakcímbejelentést végző hivatalokról (Meldeamt), ahol a bérlő a lakcímbejelentést elvégezheti.

Lakásátadás

A lakásátadásra általában közvetlenül a bérleti szerződés aláírása után kerül sor.

Dátummal és időponttal ellátott fotóprotokollt készítünk a lakásról és az óraállásokról. A helyszínen kitöltjük a lakásátadási jegyzőkönyvet, amelyet minden fél aláír. Kulcsátadási igazolás aláírásával átadjuk az ingatlanhoz tartozó kulcsokat a bérlőnek.

Átjelentjük a közműveket a lakásátadáskor leolvasott és jegyzőkönyvbe vett óraállások alapján a bérlő nevére.

Kiküldjük a lakásátadási fotókat elektronikusan minden fél számára.

A kauciót takarékbetétkönyvbe (Sparbuch) helyezzük és annak másolatát elektronikusan elküldjük minden félnek.

További információkért forduljon hozzánk bizalommal!